Quan una retirada de producte alimentari afecta un al·lergen. Tot sobre el brot de Salmonella de Barry Callebaut. 

En aquest bloc hem parlat en alguna ocasió d’ al·lèrgens, d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, de retirades de producte, de simulacres, i fins i tot de toxiinfeccions alimentàries. Hui analitzarem les conseqüències que té per a una marca líder en un mercat, el del xocolate, tenir una retirada de producte, un recall, a causa d’un brot de Salmonella. Un cas real que afecta un ingredient. Una retirada de producte alimentari afecta un al·lergen ingredient, la lecitina de soja.

Sí, estem davant d’un al·lergen dels que provoquen problemes de salut i apareix a la llista d’al·lèrgens de declaració obligatòria. Però anem al tema del dia.

Antecedents: el brot de Salmonella al xocolate belga. Quan una retirada de producte alimentari afecta un al·lergen.

El passat 1 de juliol el portal RASFF, la web que té la Agència europea de seguretat alimentària (EFSA) per notificar les alertes alimentàries, publicava una alerta provinent de Bèlgica, la 2022.3844 (és el número de referència). El motiu: un brot de Salmonella en productes de xocolate notificats per l’empresa comercialitzadora Barry Callebaut, un dels gegants alimentaris a nivell mundial especialitzats en xocolata i productes de cacau.

La notificació es va produir des de la pròpia empresa després d’una revisió mèdica interna. Va ser catalogat com a “Serious”, una de les categories de més risc per als consumidors, i afectava diversos països, entre els quals hi havia Espanya. A més de la pròpia Bèlgica, els països afectats són: Croàcia, Dinamarca, França, Alemanya, Hongria, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Romania, Sèrbia, Regne Unit i Espanya.

El 25 de juny es va descarregar un lot de lecitina a la fàbrica de Wieze. Barry Callebaut va confirmar que es va identificar Salmonella Tennessee al sistema de lecitina de la fàbrica i en mostres del material entregat. Aquest lot procedia d’un fabricant de lecitina d’Hongria i el transportava un tercer. La lecitina involucrada només es fa servir en aquest lloc.

Una retirada de producte alimentari afecta un al·lergen
Foto de Kier In Sight en Unsplash

El 27 de juny, Barry Callebaut va detectar un resultat positiu de Salmonella en un lot de producció fabricat a Wieze i el 29 de juny es va identificar la lecitina com a font de contaminació. La lecitina es fa servir en totes les línies de producció de xocolate a Wieze, per la qual cosa l’empresa va decidir aturar les línies i bloquejar tots els productes de xocolata fabricats del 25 al 29 de juny, excepte la producció de cacau que no està vinculada al circuit de lecitina.

A partir d’aquell moment Barry Callebaut va informar a l’autoritat alimentària belga sobre l’incident. L’Agència Federal per a la Seguretat de la Cadena Alimentària (FASFC) va estar allà com a part de la investigació.

Per la seva banda, al país d’origen de la lecitina de soja, Hongria, l’Oficina Nacional de Seguretat de la Cadena Alimentària (Nébih) del país va inspeccionar el proveïdor de lecitina, examinant els mètodes de processament, la documentació i prenent mostres oficials.

Com veieu, la seguretat alimentària a Europa funciona.

Com que és un brot que afecta en diferent mesura els diferents països, les mesures preses varien. Per exemple, a Bèlgica es va produir una retirada del mercat, a Suècia una Supervisió de la retirada/retir per part de les autoritats, i en el cas d’Espanya: Producte (per a ser) reenviat o destruït.

Les mateixes proves de l’empresa també van confirmar que el lot de lecitina estava contaminat amb Salmonella, per la qual cosa va aturar la producció de l’additiu i va bloquejar els lots a la planta.

Segons les investigacions inicials de seguiment, els articles afectats no es van enviar a altres empreses. La lecitina implicada tenia Certificat d’Anàlisi i Barry Callebaut investiga com, a pesar d’això, es va contaminar.

Conseqüències per als clients.

1)      Destrucció – retirada del producte afectat.

Cal tenir en compte que els clients de Barry Callebaut en molts casos no són consumidors finals, sinó que estem parlant de clients que elaboren productes propis comptant entre els seus ingredients amb productes a base de cacau o xocolate del gegant belga. No vol dir que no n’hi hagi, sinó que entre els seus clients hi ha altres fabricants. També tenen productes a les prestatgeries, però principalment afecta matèries primeres per a altres productors.

Els clients afectats poden retirar i destruir el xocolate líquid afectat per l’incident dels seus tancs i línies sota certes condicions. Evidentment, l’empresa s’enfronta a una retirada o reparació econòmica als seus clients.

Després vindrà la part més pesada per als clients: Cal netejar, desinfectar i reiniciar la producció. Aquesta part no s’aplica, de moment, a la xocolata sòlida. Aquesta és la part de “intangibles”, hores de feina que veurem qui paga.

Barry Callebaut està duent a terme una anàlisi de causa arrel, a més de netejar i desinfectar les línies de producció abans de reprendre les operacions. Encara no s’ha fixat una data per al reinici.

2)      Sense producte.

Les produccions es poden veure afectades per la manca puntual de producte. Barry Callebaut és una empresa de grans dimensions, però, sens dubte, els seus clients es veuran afectats per algun problema de subministrament puntual. Problema que supliran canviant l’ingredient afectat.

Però hi ha un problema addicional: es pot arribar a veure afectada la producció, què passa amb els clients dels clients dels clients de qui pateix el brot?

3)      Canvi d´ingredient.

L’empresa comunica als clients el canvi d’ingredient. Òbviament, el proveïdor de l’empresa no té lecitina de soja i els clients tenen un producte que ja no porta al·lergen, amb les seves implicacions: etiquetatge, producció, contaminació creuada.

Anem per parts, perquè açò ja són equacions de segon grau: el que abans anava etiquetat com a al·lergen, ara ja no. Però el pitjor no és això. Suposant que el producte que el client de Barry té a les seves instal·lacions no estigui afectat per la retirada, aviat, previsiblement, tornarà a tenir a la seva composició la lecitina de soja. Tot això suposa un canvi temporal per a l’empresa, que té diverses opcions:

–          Canviar l’etiquetatge.

–          Aguantar amb el producte que té en estoc i creuar els dits perquè la propera comanda torni a tenir la fórmula “de sempre”.

–          Buscar altres proveïdors amb la mateixa formulació, encara que es fa complicat pensar en un canvi tan radical.

I, per què t’explico tot això? Crec que has entès que les retirades no són un joc, que quan les retirades impliquen ingredients o productes que porten al·lèrgens la cosa es complica, i molt, i comptar amb un equip especialitzat que t’assessore en matèria de seguretat alimentària és fonamental.

També pots anar boig, trampejar, ficar el cap a terra com un estruç i haver d’emetre una retirada de producte alimentari afecta un al·lergen a nivell europeu per no gestionar adequadament aquest tipus d’alertes, però això té un nom: temeritat.

Si no és el teu cas, pot ser que t’interessin aquesta sèrie de serveis o cursos vinculats a aquest tipus d’alertes:

–          Curs de gestió d’al·lèrgens.

–          Serveis de consultoria en qualitat i seguretat alimentària.

–          Servei d’elaboració de fitxes tècniques.

–          Consultoria en línia. Posa’t en contacte amb nosaltres.

–          Anàlisi d’aliments i superfícies.

Com veieu, qualsevol empresa pot veure’s afectada per una retirada de producte.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt

Vols 10€ de descompte per a qualsevol dels nostres cursos?

Subscriu-te i t’ho enviarem per utilitzar a la teva propera compra.