los restaurantes están subiendo precios

La inflació és ací: els restaurants estan pujant els preus. I tu també hi hauries d’estar pensant-t’ho.

La inflació és aquí. Puja tot, primeres matèries, combustibles, el gas, la llum. És matemàtica simple: la inflació condueix a costos més alts per als restaurants, per a bars, per a forns, cosa que alhora augmenta els preus per cobrir aquests costos. No és només una qüestió de la venda al minorista els restaurants estan pujant els preus, i la pujada afecta a tota la cadena alimentària.

Menys intuïtiva et pot semblar la connexió entre l’augment dels preus del menú i els ingressos que generen els restaurants. Pots estar pensant que els preus més alts espantaran la clientela. Però alguns exemples de perfils alts que facturen molt ens poden fer pensar el contrari.

Exemples d’èxit de restaurants que estan pujant els preus.

El primer exemple és McDonald’s. La cadena de restaurants més gran del món va augmentar els preus als Estats Units d’Amèrica en gairebé un 8% el primer trimestre del 2022, tot això després d’haver-los augmentat un 6% l’any anterior, el 2021. Un altre Mickey D’s (una altra de les maneres per les quals es coneix McDonald’s als Estats Units d’Amèrica) també va reduir la mida de les seves porcions. No obstant, fins i tot quan els preus de la gasolina probablement limiten la capacitat de les persones per sortir a sopar, sobretot si acudeixes amb cotxe al local o si en el cas de McDonald’s el client empra l’autoservei, el gegant del menjar ràpid va veure un augment del 13,6% a les vendes.

Podries argumentar, i no aniries desencaminat, que davant l’alça dels preus els restaurants de menjar ràpid, més econòmics que altres, s’emporten el gat a l’aigua quan la inflació assetja les famílies i aquestes han de repartir els mateixos diners davant d’un més gran cost de vida. Però hi ha desenes de milers de negocis que poden competir amb la famosa cadena d’hamburgueses. D’altra banda, hi ha una part de fidels a McDonald’s que segueixen anant setmana rere setmana a consumir els seus locals, i que no deixaran de fer-ho encara que el menú o les hamburgueses pugin de preu.

 No només és McDonald’s

Per seguir parlant de restaurants que estan pujant els preus parlem de Chipotle, una famosa cadena de menjar mexicà i grill la història del qual és força similar. La subsidiària de McDonald’s va elevar els preus del seu menú en un 4% per compensar un augment del 13% en els costos dels seus aliments. Les dades evidencien que els clients van continuar demanant, al ritme d’un augment de vendes del 33%. I aquests augments no es limiten únicament als grans QSR (Quick Service Restaurant) del món. Els restaurants de servei complet han vist un augment de preu mitjà del 6% any rere any.

 “No hi ha res que puguem veure a l’horitzó que diga que les coses retrocediran, que les coses baixaran”, va dir als periodistes el director financer de Chipotle, Jack Hartung. “Però les coses, almenys de moment, s’han estabilitzat”.

Probablement no estigueu operant a l’escala d’un McDonald’s o un Chipotle. Clarament, tant de bo ho estigues, l’enhorabona, entenem que no tots teniu la seua rotació. Però sempre que ofereixis un valor que coincideixi amb els teus preus, és molt probable que la teva clientela segueixi tornant.

los restaurantes están subiendo los precios.
Foto de Opollo Photography en Unsplash

Motius pels quals hauries d’augmentar els preus.

Els motius per augmentar els preus van des dels més obvis fins a alguns que potser no t’has plantejat. Segur que se t’acudeixen molts més, a mi, fent una “pensada”, se m’acudeixen 7. Anem a veure’ls una mica per sobre, sense entrar molt en profunditat:

1)  Repercutir els costos i salvaguardar el teu benefici. És la raó més òbvia, no ets una ONG i pots evitar que el marge sigui devorat per la inflació. Fins a cert punt serà raonable que assumeixis part de la pujada, però no podràs amb tot. A més a més, el cost de la vida, de la teva, també s’encareix. Podràs viure amb els mateixos ingressos si tot està més car?

2)  La salut financera del teu negoci no ha de pagar els plats trencats de la inflació. Empreses com Damm ja han reconegut l’impacte de la inflació als comptes i marges.

3)  Posar en valor la teva feina i els teus productes/plats.  Farem d’advocat del diable: en un entorn inflacionista que no puja alguna cosa pot transmetre dues sensacions falses però perilloses:

Els aliments que elabores han perdut valor.

Abans tenies uns preus tan elevats que et pots permetre absorbir l’impacte de la inflació.

Vols ser qui va guanyar clientela perquè no va pujar els preus, però va haver de tancar?

4)  Els teus treballadors cobraran més. Assumeix-ho, abans o després la pujada del cost de la vida es traslladarà als salaris. No voler veure’l és no saber anticipar res que arribarà.

5)  A més, si no vols haver d’ acomiadar o tenir dificultats per contractar, i ja sabem ara mateix com està de complicat trobar determinats perfils a l’hora de contractar, hauràs d’anticipar-te a la pujada dels salaris i hauràs de tindre cash per poder fer front a aquesta pujada.

6)  La seguretat alimentària. Menor qualitat a l’ocupació, menor personal, menor qualitat dels productes o menor seguretat, o totes juntes, es poden traduir en un problema de seguretat alimentària. Que pot anar des d’un problema de reputació fins a un problema de retirada de producte, que ja sabem que no és el més recomanable per a un negoci daquest tipus. No descuidis ni les tasques periòdiques ni la formació.

Les organitzacions, les empreses, han de treballar tots a una per tenir seguretat alimentària sota control.

7)  Qualitat de la clientela. Potser estàs en un rang de preus mitjà – alt i que no vullgues “baixar de categoria”. A més a més dels estàndards d’etiqueta, dificultat per obtenir taula, etc. hi ha un punt que sempre és una qüestió limitant: el preu. Si els teus competidors per la part de baix pugen preus i tu no, pot ser que sigui interpretat per la clientela com un senyal de debilitat.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt

Vols 10€ de descompte per a qualsevol dels nostres cursos?

Subscriu-te i t’ho enviarem per utilitzar a la teva propera compra.