Seguridad alimentaria en Navidad

Per tenir unes festes segures, seguir aquests 10 consells deus sobre seguretat alimentària a Nadal .

A Qualitatis, com cada any, ens agrada desitjar-vos a tots els lectors del nostre blog, seguidors i altres fans (anava a posar un estimat creient, estimat seguidor), unes Bones Festes i un Bon Any. La nostra felicitació és sincera i esperem que pugueu gaudir d´aquesta època especial de l´any. Però us volem sans i estalvis, i per això vos deixem aquests passos per mantenir-se saludable al costat dels la teva gent. Per tal de tindre seguretat alimentària a Nadal, i per redactar un titular intergalàctic, hem decidit comptar amb la inestimable col·laboració del nostre bon amic, el mestre Yoda.

10 consells per mantenir la seguretat alimentària a Nadal.

1. Gaudeix del menjar, però no abandonis la moderació. Hi ha molt menjar, molts menjars saborosos a les festes. Diverteix-te i gaudeix d’aquests aliments especials que t’encanta menjar aquesta temporada nadalenca. Cada zona i cada família tenen els seus plats especials, cada família les receptes mítiques que es transmeten de generació en generació. El nostre primer consell no és tant de seguretat alimentària a Nadal sinó de sentit comú: pren-te el teu temps per assaborir cada mos i escolta el teu cos per saber quan és ple.

Seguridad alimentaria en Navidad con el maestro Yoda
Foto de Charles Robert en Unsplash

2. No serveixis una malaltia transmesa pels aliments. Els sopars festius poden ser un lloc de propagació de les malalties transmeses per aliments. Entenem que ningú contaminarà la seva sogra a propòsit per Nadal, però com més plats més oportunitats de contaminació. Pots reduir el risc i augmentes la seguretat alimentària a Nadal coneixent els factors implicats en la generació i propagació d’aquestes malalties. Res com conèixer les principals causes per evitar “servir” una cosa indesitjada i indesitjable.

3. Cuines o ajudes a preparar o servir el menjar? Renta’t les mans, utilitza guants i evita la propagació de gèrmens. En aquesta entrada del nostre bloc (clic aquí) ja et vam donar detalls, però recorda rentar les teves mans sovint. Evita tocar-te els ulls, la boca i el nas, que és per on poden entrar els virus. Pots emprar un desinfectant de mans a l’hipotètic i remot cas en què no comptis amb accés a aigua i sabó.

4. Si et trobes malament, no faces d’altaveu propagador de virus i bacteris a la festa. Et recomanem que, excepte contraindicació mèdica, la teva família i tu vos poseu al dia amb les vacunes contra la COVID-19, la grip i el virus sincitial respiratori. És important que, si et trobes malament per qualsevol motiu, et quedis a casa o prenguis precaucions (ventilació, màscares, rentat freqüent de mans, etc.)

5. Neteja i desinfecta les superfícies amb freqüència. Per a una correcta seguretat alimentària a Nadal, mantin separades les superfícies i determinades viandes com la carn, sobretot si es tracta d’aus com el pollastre, i el marisc crus per evitar la contaminació creuada. Cuina els aliments a una temperatura interna segura, ja saps que et recomanem termòmetres per controlar la temperatura, i refrigera immediatament les sobres per mantenir a ratlla als bacteris nocius.

Seguretat alimentària a Nadal

6. Càterings i festes. Les macrofestes són freqüents, sobretot quan parlem de menjars d’empresa, de reunions d’amics o de nit de Cap d’Any. Les empreses que serveixen menjar en aquests esdeveniments saben que han de complir determinats requisits, com la formació específica dels manipuladors d’aliments, o tenir-ne un Sistema APPCC implementat (APPCC). Fa uns estius, vam donar uns consells per a la seguretat al sector del càtering en aquest mateix bloc (clic a l’enllaç per llegir-lo).

Tot i que a l’hemisferi nord les festes nadalenques no solen anar associades amb calor, hi ha alguns factors relatius a la seguretat alimentària a Nadal, com les temperatures de cocció, la salut dels empleats, les plagues o els aliments perillosos que cal tenir molt en compte.

7. Cuida’t. Encara que no siga un tema purament de seguretat alimentària a Nadal, mentre algunes persones consideren les festes com l’època més meravellosa de l’any, d’altres troben aquesta temporada difícil. Moltes persones experimenten més estrès, ansietat o solitud durant aquesta època de l’any. Si et trobes en aquesta situació, ànim, i, sobretot, escull activitats que et connectin amb persones o causes que li importin, pren-te descansos quan els necessitis i parla amb els teus amics i familiars.

Menció especial a tot el sector de l’hostaleria que, en general, viu dies de molta feina i estrès. Mantenir la seguretat alimentària a Nadal també et farà mantenir-te allunyat de qualsevol malaltia de transmissió alimentària.

8. Cal parar atenció als borratxos, l’entrada de com tractar amb un client borratxo és una de les nostres entrades més visitades. Però en aquestes festes molta gent perd el control amb les begudes alcohòliques i als cambrers, bàrmans, personal de seguretat o de sala els toca aguantar molt. Comporta’t com a client i no arruïnis la festa dels altres.

9. Cuida els al·lèrgics i intolerants. Ja fa uns anys, al meu cosí se li van posar els morros com a Carme de Mairena, hi ha gent al·lèrgica al marisc, per exemple., i encara que ells ho saben, no està de més preguntar als teus familiars, amics o clients, si algú té al·lèrgies o intoleràncies, i adaptar el menú. Els podeu salvar la vida. En aquest enllaç tens tota la informació necessària sobre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

10. Compte amb els incendis, casolans o a la cuina professional. La majoria dels incendis domèstics tenen lloc a l’hivern i solen estar causats per accidents en cuinar, fumar o l’ús insegur d’estufes de llenya o calefactors. Protegeix casa teva o local contra incendis i tin un pla d’emergència per evacuar els teus clients.

Recordeu que Qualitatis és el vostre portal de Seguretat alimentària de referència, a més d’una font per a una dosi saludable d’informació. Troba’ns a Facebook, a X (anteriorment Twitter), a LinkedIn, a Instagram, a Pinterest o subscriu-t’hi també un blog sobre Qualitatis per tal de conéixer més sobre aquests temes, a banda de la seguretat alimentària a Nadal.

Des de Qualitatis vos desitjem un Bon Nadal i un Bon Any noy.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt

Vols 10€ de descompte per a qualsevol dels nostres cursos?

Subscriu-te i t’ho enviarem per utilitzar a la teva propera compra.