Aquest dilluns el portal comunitari RASFF(Rapid Alert System Feed and Food) ha emès una notificació alertant de la presència d’Hepatitis A en freses procedents del Marroc. El sistema d’alerta ràpida per a aliments i pinsos de la Unió Europea feia saltar les alarmes quan la fruita era en un punt d’entrada a Espanya. Aquestes van ser retirades, per la qual cosa no van arribar ni al mercat per a la venda. L’origen de la contaminació podria ser degut al reg de la fruita amb aigües fecals, extrem aquest que encara està per confirmar per les autoritats sanitàries. S’ha obert una polèmica amb respecte a les freses i hepatitis A que veurem com acaba.
Aquest tipus d’alertes són més comuns del que podríem pensar, però si no transcendeixen els mitjans de comunicació més sovint és perquè no representen perill real per a la població, excepte quan es converteixen ennotícies alarmistesvirals, obrint portades de diaris i telenotícies.
Un cop més veiem com els sistemes d’alerta europeus funcionen, però és important establir un marc de seguretat alimentària que vagi més enllà de les fronteres europees
Aspectes bàsics de l’hepatitis A.
Què és l’hepatitis A?
L’hepatitis A una infecció vírica causada pel virus de l’hepatitis A (VHA).
L’hepatitis A és una malaltia inflamatòria aguda del fetge. A diferència d´altres tipus d´hepatitis viral, l´hepatitis A no causa un dany hepàtic a llarg termini ni es converteix en una infecció crònica. Es tracta d’una malaltia molt contagiosa causada per un virus anomenat virus de l’hepatitis A
Com es transmet l’hepatitis A?
El virus es transmet a partir de la femta de les persones (transmissió fecal-oral), a través delconsum d’aliments o aigua contaminats, o percontacte directe entre persones.Per aquesta raó, és freqüent que es presenti en forma de brots epidèmics.
El virus de l’hepatitis A es troba sobretot a la femta i la sang d’una persona infectada. El virus és present aproximadament de 15 a 45 dies abans que presentin els símptomes i durant la primera setmana de la malaltia.
Quins símptomes té l’hepatitis A?
Aquesta malaltia no sempre dóna símptomes pel que existeixennombrosos portadors sans (persones que transmeten la malaltia, però no la pateixen).
Els símptomes més habituals apareixenentre 2 i 6 setmanes després d’haver estat exposat al virus i solen ser:nàusees, vòmits, malestar general, orina fosca, excrements pàl·lidesi, el més característic, laicterícia (color groguenc de la pell).
Com es diagnostica l’hepatitis A?
El diagnòstic es fa per l’exploració física (augment de mida del fetge) i la clínica del pacient i es confirma mitjançant anàlisi de mostra de sang per detectar la presència del virus.
Tractament de l’hepatitis A.
No hi ha tractament específic de l’hepatitis A. Es recomanarepòsen els períodes de més cansament,dieta tova (amb poc greix) ieliminar de la dieta els productes especialment perjudicials per al fetge com a alcohol i alguns fàrmacs.
Els símptomes desapareixen en poques setmanes i la majoria dels pacients es recuperen plenament al cap de 3 mesos. No hi ha un dany permanent una vegada que el pacient s’ha recuperat i el virus no roman al cos després que la infecció desapareix.
Prevenció de l’hepatitis A.
La vacunació davant de l’hepatitis A, juntament amb unes recomanacions higiènic dietètiques correctes, són les mesures preventives més eficaces.
Practicar una bona higiene de mans mitjançant rentats freqüents amb aigua i sabó és una mesura necessària per prevenir malalties de transmissió fecal-oral.
La vacunació davant de l’hepatitis A juntament amb les recomanacions higièniques dietètiques són les mesures preventives més eficaces.
Practicar una bona higiene de mans mitjançant rentats freqüents amb aigua i sabó és una mesura necessària per prevenir malalties de transmissió fecal-oral.
Si es viatja a un país on l’aigua no estigui correctament tractada és molt important observar mesures higiènic dietètiques relacionades amb aigua i aliments: consumir les fruites pelades, les verdures cuinades, prendre l’aigua embotellada i evitar els glaçons de gel.
La vacuna s’administra a persones amb més risc de contagi, ja sigui per viatges a països amb sanejament deficient, per conductes o ocupacions de risc o, menys freqüentment, en cas d’algun brot.
Hepatitis A i indústria alimentària.
Què fan els operadors d’empreses alimentàries per controlar l’hepatitis A?
Els operadors de les empreses alimentàries són els responsables de la posada al mercat d’aliments segurs, i han de complir elevats estàndards d’higiene i implementar sistemes d’autocontrol, sense detriment de les verificacions que les autoritats competents duen a terme. Per a la prevenció de l’hepatitis A cal aplicar mesures de control en totes les etapes de la cadena alimentària.
A les empreses alimentàries, els operadors hauran d’aplicar bones pràctiques d’higiene, especialment durant la manipulació dels aliments, que evitin la contaminació creuada entre aliments contaminats i els que no ho estan, mitjançant el rentat de mans o l’ús de diferents estris entre aliments crus i cuinats, entre altres mides. A més, els operadors s’han d’ajustar als programes basats en l’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC).
Quins controls fan les autoritats competents a les indústries alimentàries?
Les autoritats competents duen a terme controls oficials per comprovar que les empreses alimentàries compleixen tots els requisits legals, apliquen sistemes d’autocontrol i treballen d’acord amb bones pràctiques d’higiene i bones pràctiques de fabricació, per garantir la posada al mercat d’aliments segurs . Aquests controls oficials es fan sobre tots els establiments alimentaris amb regularitat, en forma d’inspeccions, auditories i presa de mostres d’aliments per analitzar-los.
Com a empresa que treballa ajudant els nostres clients a millorar en la gestió de la Qualitat i la Seguretat Alimentària, volem seguir conscienciant per evitar aquests brots i mantenir els nostres seguidors al corrent de les alertes i notícies del sector, així com formant els treballadors del sector amb cursos especialitzats. Pots trobar tota aquesta informació a la nostra web.