Túper sí. Pero con seguridad (alimentaria).

Evita errors comuns en utilitzar el tuper i assegura la teva salut.

Portar el menjar a la feina o a l’escola dins d’un tuper és una opció cada cop més freqüent. Circumstància propiciada, sobretot, perquè la inflació i la crisi energètica segueixen sense donar treva a les butxaques i l’estalvi ha esdevingut una prioritat per a la majoria de ciutadans/es. Ja saps que t’hem parlat d’aquests temes en ocasions anteriors. Hui venim a reivindicar una cosa que, segur, que et va bé: Evita errors comuns en utilitzar el tuper i assegura la teva salut.

Els elevats preus dels menjadors escolars també han contribuït a que cada vegada hi haja més xiquets i xiquetes, que, igual que els seus pares i mares, vagen a l’escola amb el menjar a la motxilla, dins d’una recaptera. Per a moltes famílies aquesta opció suposa un estalvi important. Però aquest estalvi no pot ser a qualsevol preu, i hi ha una sèrie d’aspectes que cal tenir en compte: la seguretat alimentària i l’equilibri nutricional.

Com a curiositat, amb l’escriptura d’aquesta entrada hem après molt sobre el que la RAE pensa de tuper, tàper, Tupperware®, marca registrada, oTupper®, marca reg. Ja sabeu què fent o escrivint sempre se n’aprèn, i amb l’escriptura d’aquesta entrada hui ja ens podem gitar perquè ja sabem una cosa més.

Beneficis de portar el menjar a la feina o a l’escola.

Els beneficis de portar el menjar a la feina o a l’escola són evidents:

  • En cas de presentaral·lèrgies i intoleràncies alimentàries podem evitar els ingredients que les causen.
  • Decidir quins aliments i en quina quantitat els portem, tot facilitant seguir una dieta equilibrada.
  • Estalvi econòmic.

Uns consells molt pràctics per evitar errors en utilitzar el tuper.

Aspectes a tenir en compte en preparar el menjar que portarà el tuper:

En preparar el menjar, evita errors comuns en utilitzar el tuper, cal tenir en compte una sèrie de pautes molt senzilles i bàsiques que, de vegades donem per fet, per evitar que la nostra tartera es convertixca en una bomba biològica.

  • Neteja bé les taules de tall, coberts i recipients. Aprofita per vigilar-ne l’estat.
  • Cuina suficientment els menjars, de manera que arribin a 70 ºC al centre del producte. Recorda que ja t’expliquem els beneficis d’utilitzar el termòmetre a la cuina.
  • No col·loques el menjar acabat de cuinar al frigorífic i protegeix-lo de la contaminació.
  • Neteja, amb desinfectants d’ús alimentari, les fruites i verdures que no cuines.
  • No inclogues menjar que faci més de 2 dies, o en tot cas, vigila que estiga en condicions òptimes i que s’haja conservat correctament.
Evita errors comuns en utilitzar el tuper

Com escollir el millor tuper.

Segons el tipus de ‘tupper’ pel que ens decantem, hem de tenir algunes coses o d’altres en compte. Per exemple, si triem el de vidre, aquest és més higiènic, còmode i fàcil de netejar, però a l’hora de transportar-lo és més fràgil i pesat. Els de plàstic són més lleugers, però a l’hora de netejar-los són menys higiènics, ja que és difícil retirar restes d’oli, greixos i salses.

  • En comprar tarteres i altres recipients, és important tenir en compte per a què es faran servir i verificar a les instruccions d’ús, si es poden escalfar al forn o al microones, congelar, si es poden introduir al rentaplats, etc.
  • Utilitza envasos aptes per a ús alimentari.
  • No recicles els envasos d’un sol ús.
  • Descarta els que tinguen fissures, perquè s’hi acumula la brutícia i s’amaguen els gèrmens.

Quina bossa triar per portar el tàper?

Tria la bossa, tenint en compte les especificacions següents:

  • De mida adequada al contingut, sense amplitut, per evitar pèrdues de fred.
  • Bossa isoterma. Si els desplaçaments són llargs, inclou acumuladors de fred o una botella d’aigua congelada.

Ja al lloc: què fer en arribar a l’escola o a la feina?

En arribar a l’escola o a la feina també pots evitar errors comuns en utilitzar el tuper:

  • Col·loca-la a la nevera, obrint la bossa perquè penetre el fred.
  • Si no disposes de nevera, inclou acumuladors de fred o una ampolla d’aigua congelada.
  • Conserva la borsa del tàper allunyada de fonts de calor o de la llum directa. Compte amb deixar-la al maleter del cotxe.
  • No obrigues el recipient fins al moment del consum.

En menjar de tuper, no baixes la guàrdia:

A l’hora de dinar, evita errors comuns en utilitzar el tuper. Tin en compte:

Com escollir un contingut de tàper saludable.

Per poder menjar ‘de tàper’, però no per això menjar pitjor, el més important és la planificació. És important tenir en compte les proporcions recomanades per a cada grup d’aliments. L’ideal és preparar un tuper que contingui: verdures, proteïnes, oli d’oliva, fruita i lactis.

En el cas dels nens, haurem de prestar encara més atenció als requeriments nutricionals, per això des de Qualitatis vos deixem uns consells:

  • Aconsegueix el menú escolar del col·legi. Aquests menús, en principi, estan dissenyats per professionals de la nutrició i et serviran de model i poden ajudar-te que el teu fill no rebutge certs plats: és més fàcil que menge peix si altres nens de l’escola tenen peix al menú.
  • La verdura ha de ser present a cada menjar, o al primer plat o com a guarnició.
  • Alterna l’arròs, la pasta, els llegums, les creïlles i les verdures als primers plats, i en els segons aposta per peix blanc, blau, carn roja, aus i ous.
  • Les postres ideals són la fruita.
  • Els fregits tampoc no són una bona opció per al tàper, tant des del punt de vista nutricional com del gastronòmic, ja que el menjar s’estova i perden tota la seva textura. Descarta’ls i reserva’ls únicament per a algun sopar o dinar del cap de setmana
  • Les preparacions a la planxa no accepten bé l’escalfament al microones, ja que es ressequen molt. Cal una salsa, però cal tenir precaució amb els greixos, per això una salsa a base de tomàquet o una altra verdura són bones opcions.

Digues sí al tuper, però amb seguretat (alimentària).

Si vols aprendre més sobre seguretat alimentària, et recordem que tenim cursos que et poden interessar i que estan vinculats amb la seguretat alimentària, a les indústries alimentàries, a la restauració i a casa teva.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix i ajuda els teus coneguts a evitar errors comuns en utilitzar el tuper i assegura la teva salut.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt

Vols 10€ de descompte per a qualsevol dels nostres cursos?

Subscriu-te i t’ho enviarem per utilitzar a la teva propera compra.