Eixa desagradable sensació intestinal: la grip estomacal i la seguretat alimentària.

Hui parlarem d’una de les conseqüències d’una inadequada política de seguretat alimentària per part de les empreses i els manipuladors d’aliments. La principal, quan les conseqüències afecten als humans, sol ser l’anomenat virus estomacal.

La gastroenteritis pot estar causada per múltiples factors com bacteris, paràsits, intolerància a la lactosa, etc. Però a l’entrada de hui anem a fer una ullada més de prop als norovirus. Més en concret com es transmet a l’entorn dels restaurants, i com pots evitar que tu mateix i els teus clients sigueu víctimes d’aquesta grip.

A hores d’ara, els nostres lectors més assidus al nostre bloc ja sabeu que els aliments poden estar contaminats per virus o altres éssers vius durant totes les etapes de la cadena de subministrament d’aliments. Fa poc vos parlàrem de l’Hepatitis A i els manipuladors d’aliments. En el cas del norovirus, la transmissió pot ocórrer pel consum d’aliments contaminats durant el procés de producció (producció primària o durant el processament posterior) o després de ser contaminats per manipuladors d’aliments infectats.

El norovirus (virus Norwalk) és un patogen de particular importància per a les autoritats encarregades de la salut pública com l’EFSA, European Food Security Agency (Agència europea per a la seguretat alimentària) perquè és fàcilment transmissible. Les persones infectades propaguen el virus directament a altres, o indirectament a través d’objectes que toquen o aliments o begudes contaminades durant la preparació, cocció i servei.virus estomacal

Les mateixes autoritats, a través del seu panell d’experts, recomana que se centrin els controls en mesures preventives per evitar la contaminació viral en lloc de tractar d’eliminar/ inactivar aquests virus dels aliments. A més, es recomana introduir un criteri microbiològic per als virus en mol·luscs bivalves, llevat que s’etiquetin “per ser cuinats abans del consum”.

La gastroenteritis d’origen víric és una inflamació potencialment letal de l’estómac i els intestins (el tracte gastrointestinal). La gastroenteritis causada per norovirus pot atacar en qualsevol moment, però els casos són més freqüents entre desembre i febrer.

El CDC parla sense amagar-se que la incidència de morts per gastroenteritis es va duplicar amb escreix entre 1999 i 2007. El seu estudi va revelar que les morts van augmentar d’unes 7.000 per any a més de 17.000, amb 65 anys o més constituint el 83 per cent de la mortalitat. Les morts van ser causades per Clostridium difficile i norovirus van ser les causes infeccioses més comuns de les morts associades a gastroenteritis. En els centres geriàtrics, com les residències d’ancians, la situació no és molt millor, segons es desprèn de certs estudis.

A continuació, us oferim algunes dades sobre el norovirus que tots els manipuladors d’aliments, els gerents de seguretat d’aliments i qualsevol altra persona que treballa en la indústria dels serveis d’aliments ha de tenir present:

Fonts. La infecció per norovirus generalment comença quan els aliments són tocats per manipuladors d’aliments infectats. Els mariscs són més susceptibles.

Període d’incubació. 12 a 48 hores. Tot i que cal dir que la fase simptomàtica aguda comprèn d’1 a 4 dies, encara que pot ser seguida de despreniment viral amb una durada que pot anar de setmanes a mesos.

Símptomes. Els símptomes són similars als d’altres malalties transmeses pels aliments: Dolor abdominal, nàusees, vòmits i diarrea, però normalment la femta no sol contenir sang. Els adults sovint pateixen de diarrea, els nens, d’altra banda, pateixen generalment de vòmits. Altres signes a cercar inclouen deshidratació i febre.

Durada de la malaltia. Per a la majoria, és d’un a tres dies. No obstant això, entre els més vulnerables (nens petits, gent gran i aquells amb un sistema immune compromès), pot ser de fins a sis dies.

Què fer. A causa que els antibiòtics no funcionen amb virus, s’ha de tenir paciència i tractar els símptomes. Descans i hidratació amb abundants líquids per prevenir la deshidratació. Cal reemplaçar les sals minerals perdudes pels vòmits i la diarrea. Si no aconsegueixes hidratar prou, és recomanable acudir al metge.

Prevenció. Rentar-se les mans freqüentment amb sabó i molta aigua corrent és la manera més fàcil i millor de prevenir la contaminació per norovirus. Si ets manipulador d’aliments, principalment si ets manipulador d’aliments d’alt risc, aquí van alguns consells bàsics per evitar transmetre norovirus:

  • Evita tocar aliments llestos per menjar
  • Neteja i desinfecta l’equip de preparació d’aliments, així com les superfícies, aigüeres i taules de tallar.
  • Renta bé les fruites i verdures.
  • Cuina bé els mariscs com les ostres abans de servir-les.
  • Els lactants de 2 mesos o més també poden ser vacunats contra la infecció per rotavirus greu, que és la principal causa de gastroenteritis greu en nens.

Abans d’acabar aquest article, ens agradaria recordar un petit extracte d’un article de revisió publicat a “Trends in Molecular Medicine” amb el que sabem de l’norovirus:

  1. Les persones poden disseminar el norovirus durant mesos. El norovirus té una alta tolerància als desinfectants i pot propagar ràpidament. Tot i que els símptomes com dolor abdominal, nàusees, vòmits i diarrea normalment es resolen dins dels primers 4 dies, també és possible que una persona dissemini el virus abans que els símptomes apareguin i després de la seva resolució. La replicació viral pot ocórrer fins passats uns pocs mesos en individus sans i durant anys en pacients immunodeprimits. La gravetat dels símptomes no es correlaciona amb la replicació de l’norovirus, el que dificulta la protecció contra el virus.
  2. Si vius en una zona activa de norovirus, renta’t les mans. El norovirus prospera en àrees públiques abarrotades i els brots es propaguen quan les persones mengen o beuen aliments contaminats, toquen superfícies infectades o entren en contacte amb algú que té el virus.
  3. Algunes persones són més susceptibles als norovirus que altres. Hi ha molts tipus diferents de norovirus i les persones poden ser infectades diverses vegades durant les seves vides. La infecció és diferent per a cada espècie que està infectada pel virus i la manera en què els éssers humans reaccionen al virus depèn dels seus gens.
  4. El norovirus pot desencadenar altres problemes intestinals, com la síndrome de l’intestí irritable (SII) i la malaltia inflamatòria intestinal (MII). Sota certes condicions, la infecció per norovirus també pot alterar els bacteris intestinals residents normals i permetre que es produeixin altres infeccions.
  5. No hi ha vacuna, però sí noves estratègies en l’horitzó. Descobriments recents en ratolins han identificat que certs factors biològics poden alentir o matar el virus.

Feu un comentari

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt

Vols 10€ de descompte per a qualsevol dels nostres cursos?

Subscriu-te i t’ho enviarem per utilitzar a la teva propera compra.