L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta després de rebre informació a través del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) sobre la presència d’ou no declarat en cloïsses procedents del Vietnam. Aquest fet ha provocat la retirada de cloïsses del Vietnam del mercat espanyol. La situació afecta especialment persones al·lèrgiques a l’ou, que podrien patir reaccions adverses greus si consumeixen el producte sense estar conscients d’aquest al·lergen ocult.
Dades de l’alerta alimentària
L’incident que ha provocat la retirada de cloïsses del Vietnam va ser reportat sota la notificació 2024.7761, emesa el 17 d’octubre del 2024, en què s’alerta sobre l’etiquetatge incorrecte de cloïsses en conserva distribuïdes a diversos països de la Unió Europea, entre ells Espanya. Segons l’informe, les cloïsses contenen ou com a al·lergen, un ingredient que no estava degudament declarat a l’envàs. Les cloïsses provenen del Vietnam i han estat distribuïdes a través de canals majoristes i minoristes, cosa que ha generat preocupació entre les autoritats sanitàries i els consumidors.
- Assumpte de l’alerta: Cloïsses amb al·lergen no declarat (ou) del Vietnam.
- Referència: 2024.7761
- Tipus de notificació: Aliments
- Base de la notificació: Control fronterer – enviament alliberat
- Classificació: Notificació d’informació a l’atenció
- Data de la notificació: 22-10-2024
- País notificant: Espanya
- Producte: Cloïsses / Clams
- Categoria del producte: Mol·luscs bivalves i productes derivats
- Risc: Potencialment greu
- Perills observats: Al·lergen no declarat (ou)
- Núm. Persones afectades: —
- Símptomes / Malaltia: Desconegut
L’ou com a al·lergen.
L’ou és un dels al·lèrgens més comuns en les reaccions alimentàries greus, que poden incloure des de símptomes lleus com a erupcions cutànies fins a reaccions potencialment mortals com l’anafilaxia. Per aquest motiu, la seva declaració a l’etiquetatge és obligatòria segons les normatives alimentàries europees. Les persones al·lèrgiques a l’ou han d’evitar-ne estrictament el consum, per la qual cosa la presència d’aquest ingredient no declarat suposa un risc considerable per a la salut.
Aquest cas de la retirada de cloïsses del Vietnam subratlla la importància de comptar amb sistemes de traçabilitat robustos que garanteixin que tots els ingredients, inclosos els al·lèrgens, s’etiquetin adequadament als productes alimentaris. Les empreses responsables de la importació i distribució d’aquest lot de cloïsses ja han estat notificades perquè retirin el producte del mercat espanyol i n’evitin la comercialització. Així mateix, les autoritats sanitàries recomanen als consumidors que hagin adquirit aquest producte que el tornin o descartin per evitar riscos innecessaris.
La retirada de productes alimentaris a causa d’alertes sanitàries com aquesta retirada de cloïsses del Vietnam pot tenir conseqüències serioses per a les empreses implicades, afectant-ne la reputació i generant pèrdues econòmiques considerables. Per conèixer més sobre els efectes d’aquestes retirades i com es poden prevenir, us recomanem llegir el nostre article sobre les conseqüències d’una retirada de productes alimentaris per alerta sanitària, on aprofundim en els reptes i les responsabilitats legals i operatives que enfronten les empreses en aquests casos.
Aquest incident és un recordatori que les normes d’etiquetatge d’al·lergògens no només protegeixen els consumidors, sinó que també eviten sancions a les empreses implicades, que poden patir greus conseqüències econòmiques i de reputació. Afortunadament, la ràpida actuació de les autoritats ha permès interceptar el producte abans que provoqui danys més grans, encara que encara s’estan investigant els canals de distribució per assegurar que tots els lots afectats siguin retirats de les prestatgeries.
Aquest problema ressalta els desafiaments que suposa la globalització a la cadena de subministrament alimentària, on els productes recorren grans distàncies i passen per múltiples intermediaris abans d’arribar als consumidors finals. En aquest cas, les cloïsses van ser processades i envasades al Vietnam abans de ser enviades a Europa, cosa que indica la necessitat de controls més rigorosos en totes les etapes del procés.
Formació en al·lèrgens.
Si sou propietari d’un restaurant o gestioneu un comerç d’aliments, aquest és un bon moment per revisar els vostres protocols i assegurar-vos que els vostres productes estan degudament etiquetats. Les conseqüències de no fer-ho poden ser greus, tant pels teus clients com pel teu negoci. Et convidem a protegir la seguretat alimentària al teu establiment amb el nostre Curs de Gestió d’Al·lèrgens per a Restauració Col·lectiva i Comerç al detall, on aprendràs tot allò necessari per complir amb la normativa i garantir la seguretat dels teus clients.
Aquest curs us proporcionarà les eines necessàries per manejar els al·lèrgens de manera efectiva i evitar incidents com el d’aquestes cloïsses. No deixeu que un error d’etiquetatge posi en risc els vostres clients o la reputació del vostre negoci. Inscriu-te avui i assegura’t d’estar preparat per complir els estàndards més alts de seguretat alimentària!