Amanides envasades i seguretat alimentària

Encisam i amanides en bosses. Són realment segures?

En les últimes setmanes no deixen d’aparèixer notícies que vinculen les amanides envasades, que prèviament han estat rentades, tallades i empaquetades, amb brots de salmonel•losi i Listeriosi. Aquests brots s’han produït toxiinfeccions alimentàries i han generat alertes de Seguretat Alimentària. Aquest tipus de productes, que tan a mà trobem als supermercats, solen contenir: enciam, ruca, brots verds, canonges, col llombarda, enciam arrissada, escarola, etc. sembla que no són tan segurs com pensàvem.Amanides envasades i seguretat alimentària

En el primer dels casos amb què hem ensopegat aquests dies, el Departament de Salut i Serveis Humans de l’estat de Victòria, a Austràlia, va advertir als professionals sanitaris i als consumidors que el consum d’una varietat d’amanides que contenen enciam de fulles soltes envasades prèviament de la marca Tripod Farmers s’ha relacionat amb un brot d’infecció per Salmonella en l’Estat de Victòria.

Segons sabem, des del 8 de febrer fins al moment almenys 62 casos de salmonel·losi s’han relacionat amb el brot. A més, es podrien associar amb altres 30 casos en altres parts del país que també estan sent investigats. També hi ha informes que afirmen que la Salmonella Anatum s’ha aïllat a partir de tres mostres dels productes pre envasats per a amanides.

Tripod Farmers ha informat i retirat del mercat uns 30 productes de diferents tipus de mescles d’amanides diferents amb un rang d’ús per dates de consum preferent que arribaria fins al 14 de febrer de 2016, en resposta al brot. Els consumidors estan advertits que aquests productes han estat àmpliament distribuïts i es venen sota una sèrie de diferents noms i marques a través de diversos mitjans, entre ells els principals supermercats Coles i Woolworths.

D’altra banda, i en l’altra punta del globus terraqüi, l’empresa nord-americana Dole emetia un avís sanitària voluntària per a totes les seves barreges d’amanides produïdes a Springfield, Ohio. Tot això a causa d’un brot de Listeriosis que hauria provocat l’hospitalització de 19 persones des de juliol de 2015 i també podria haver contribuït a dues morts.

Des de setembre de 2015 el CDC ha estat col·laborant amb els agents de Salut pública oficials en diferents països: la U.S. Food and Drug Administration (FDA), i la Public Health Agency of Canada.

Aquest és un greu brot de malalties de transmissió alimentària en tots els sentits, però és només l’últim d’una llarga llista relacionada amb l’amanida com a vehicles de transmissió des de fa molts anys.

Per exemple, en 2000, dos brots de Salmonella Typhimurium associades amb l’enciam iceberg va causar més de 500 casos de la malaltia en cinc països europeus. El 2006, més de 200 persones van ser infectades per Escherichia coli O157: H7 després de dinar espinacs empaquetades que estaven contaminades, i un gran brot d’infecció per Cryptosporidium  al Regne Unit el 2012 va ser rastrejat a les amanides embossades.

Tot i això, els productes frescos segueix sent un vehicle relativament poc comú per a la malaltia transmesa pels aliments, encara que l’evidència dels EUA, en particular, suggereix que el nombre de brots vinculats a les fruites i hortalisses està creixent . Malauradament, els brots relacionats amb amanida-poden tenir un impacte desproporcionat sobre la salut pública, malgrat la seva relativa raresa. Sovint es produeixen en una àrea geogràfica més àmplia i són més prolongats i més difícils d’identificar que les causades per altres grups d’aliments. Xifres recents del CDC revelen que entre els 34 brots en diversos estats productor de toxina Shiga d’E coli (STEC) entre 2010 i 2014, més del 40% es van associar amb verdures de fulla verda i productes vegetals similars.

Per què les amanides són un vehicle ocasional de malalties transmeses per aliments?

Els que treballen amb aliments, i els que col·laborem en el manteniment de la Seguretat Alimentària, o simplement consumim, tenim un problema: les verdures de fulla verda són vulnerables a la contaminació al llarg de tota la cadena de producció i subministrament. A causa de que són frescos, tot el que entra en contacte té el potencial de contaminar. Aquí rau la importància d’una correcta manipulació d’aliments des de la granja a la taula:

  • Per exemple, el brot de STEC de 2006 en els Estats Units va ser probablement causat per la contaminació al camp, mitjançant una complexa interacció entre els animals i l’aigua de reg.amanides envasades
  • La contaminació també pot ocórrer durant la collita i el transport, així com durant el rentat i empaquetat per manipuladors d’aliments. La contaminació per Listeria és més probable que passi en instal·lacions de empaquetat, on l’ambient fred i humit és ideal per al creixement de bacteris en les superfícies.
  • Cal ressaltar que un cop s’ha produït la contaminació en els vegetals és molt difícil desfer-se’n. El rentat, fins i tot amb aigua clorada i altres productes químics, s’ha demostrat que tenen un efecte limitat i hi ha algunes altres opcions pràctiques.
  • La seguretat està millor garantida per les Bones Pràctiques Agrícoles en l’etapa de creixement i per una bona higiene durant el transport i l’embalatge per evitar la contaminació. Això funciona molt bé en la majoria d’ocasions, però no pot garantir la seguretat alimentària tot el temps.

Qualsevol cultiu que creix en el camp té algun risc de contaminació per molt bé que es gestioni el medi ambient. El risc general per a la salut pública, des de amanides fresques cultivades al camp és petit, i segurament pot fer-se més petit a mesura que aprenguem més sobre com interactuen els microbis i les plantes.

Tot i això, dubtem que per molt que implementem estratègies de Seguretat Alimentària com el Sistema d’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crítics (APPCC) o altres sistemes de qualitat, com la ISO 22000, el sistema IFS o el BRC, que el risc pugui ser eliminat per complet. En això coincidim amb l’expert en Seguretat Alimentària i guru americà Doug Powell, qui ha afirmat en el seu portal web Barfblog que “els productes de rentat poden fer que les coses funcionin millor, i les agències governamentals poden advocar pel rentat d’aquest tipus d’aliments , però amb productes frescos, el rentat fa poc. Es pot eliminar alguns dels mocs que té una nena de 3 anys d’edat, que va esternudar sobre ell, però microbiològicament, no es pot fer molt més. ”

La clau, com gairebé sempre que vos parlem, és tenir programes de Seguretat Alimentària que redueixin la possible contaminació. En el cas que avui hem tractat, el de les amanides tallades, rentades i envasades en origen són de particular importància: la qualitat de l’aigua de reg, els adobs, i el rentat de mans dels manipuladors d’aliments.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Shopping Cart
Scroll to Top
Cupón descuento
Suscríbete a nuestra newsletter y obtén 10 euros de descuento para cualquiera de nuestros cursos totalmente gratis. ¡No te lo pierdas!
    SUSCRIBIR
    Estoy de acuerdo con los términos y condiciones