Què són els dissolvents alimentaris i com s’utilitzen a la indústria: a propòsit del cafè descafeïnat als EUA.

Fa uns dies ens va arribar la notícia que els Estats Units es torna a obrir el debat (i ja van unes catorze ocasions)  per si és pertinent prohibir el cafè descafeïnat. Tranquils, no és perquè el cafè sigui dolent per a la salut, les autoritats americanes valoren aquesta mesura per la presència d’un dissolvent anomenat clorur de metilè que s’utilitza, encara que cada vegada menys, per a la “extracció de la cafeïna, dels grans de cafè”. Però, què són els dissolvents alimentaris i per què són importants en la indústria alimentària?

Què són els dissolvents alimentaris?

En la indústria alimentària, els dissolvents juguen un paper fonamental en l’elaboració de diversos productes. Però, què són exactament els dissolvents alimentaris? Per explicar-ho en termes simples, els dissolvents són substàncies que tenen la capacitat de dissoldre altres substàncies sense canviar la seva estructura química.

En el context de la indústria alimentària, els dissolvents són utilitzats per a l’extracció  d’aromes, de colors i de sabors de diversos ingredients, així com per a dissoldre greixos i olis.

Quina és la funció dels dissolvents en la indústria alimentària?

Els dissolvents alimentaris juguen un paper fonamental en la indústria alimentària, ja que permeten l’obtenció d’una àmplia gamma de productes alimentaris, com a extractes, essències, olis, entre altres. A més, els dissolvents contribueixen a millorar la qualitat i estabilitat dels aliments, així com a reduir els costos de producció.

Els dissolvents alimentaris s’utilitzen en la indústria alimentària per a diverses aplicacions, com l’extracció de compostos bioactius de plantes, la concentració d’aromes i colorants, la deshidratació d’aliments, la purificació d’ingredients, entre altres.

Tipus de dissolvents alimentaris.

Existeixen diferents tipus de dissolvents que s’utilitzen en la indústria alimentària. Alguns dels més comuns són l’aigua, l’etanol, l’acetat d’etil, l’hexà i el diòxid de carboni supercrític. Cadascun d’aquests dissolvents té propietats úniques que els fan adequats per a diferents aplicacions en la indústria alimentària.

Aigua.

L’aigua és el dissolvent més utilitzat en la indústria alimentària, ja que és segura, econòmica i fàcil de trobar. S’utilitza per a dissoldre sucres, sals, àcids i bases en l’elaboració de diversos productes.

Etanol.

L’etanol com a dissolvent alimentari s’utilitza principalment en l’extracció d’aromes i extractes de plantes.

Acetat d’etil i hexà.

L’acetat d’etil s’empra en l’extracció d’olis essencials, mentre que l’hexà s’utilitza per a extreure olis de llavors i greixos.

Diòxid de carboni supercrític.

El diòxid de carboni supercrític és un dissolvent únic que s’utilitza en l’extracció de compostos bioactius de plantes i aliments.

Legislació dels dissolvents alimentaris.

Com en tants altres casos, a la Unió Europea els dissolvents en la indústria alimentària estan regulats per la Directiva 88/388/CEE , que estableix els requisits de seguretat i qualitat dels dissolvents utilitzats en la fabricació d’aliments. A més, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) avalua la seguretat dels dissolvents alimentaris utilitzats en la indústria alimentària i estableix els límits màxims de residus permesos en els aliments.

A més, l’EFSA avalua regularment la seguretat dels dissolvents alimentaris utilitzats en la indústria alimentària i actualitza les seves directrius en funció de l’evidència científica disponible. Això garanteix que els consumidors puguin confiar en la seguretat dels aliments que consumeixen i que els fabricants compleixin amb els estàndards de qualitat i seguretat establerts.

La seguretat del consumidor d’aliments amb dissolvents.

Per tal de garantir la seguretat del consumidor, és fonamental que els dissolvents alimentaris utilitzats en la indústria alimentària compleixin amb els estàndards de qualitat i seguretat establerts per les autoritats competents. A més, és important que els fabricants d’aliments compleixin amb les bones pràctiques de fabricació i control de qualitat per a evitar la presència de residus de dissolvents en els aliments.

Els dissolvents alimentaris posen al cafè descafeïnat en el punt de mira.

Com vos comptem a l’inici de l’entrada, els Estats Units estudia prohibir el “cafè descafeïnat”, gràcies a la denúncia presentada per un grup d’activistes a favor de la salut informada. Tot per l’ús més que obsolet d’un dissolvent que es coneix amb el nom de clorur de metilè.

Es calcula que diàriament es consumeixen 2.600 milions de tasses de cafè en tot el planeta. I part d’aquest cafè també és descafeïnat, que essencialment és un producte que passa per un procés en el qual se li elimina la cafeïna, una substància que és present en més de 60 plantes, entre elles els grans del cafè, i que té diferents efectes en el cos.

Per a unes certes persones, la cafeïna no és el seu millor amic i d’ací la necessitat de crear el cafè descafeïnat, un cafè que, sota diferents processos, elimina entre un 97% i 100% d’aquesta. Existeixen moltes maneres d’obtenir el cafè descafeïnat en funció del dissolvent empleat: dissolvents orgànics, clorur de metilè o diòxid de carboni, i l’últim, tal vegada el més recomanat, amb aigua.

Però un d’aquests mètodes està generant una important discussió de salut pública als Estats Units. I és que diversos grups de defensa de la salut i el medi ambient li han demanat a l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA per les seves sigles en anglès) que prohibeixi l’ús de clorur de metilè en la producció de cafè descafeïnat.

És legal utilitzar clorur de metilè per a obtenir cafè descafeïnat als Estats Units?

Actualment, les regulacions nord-americanes permeten l’ús de clorur de metilè com a dissolvent per a eliminar la cafeïna dels grans de cafè, sempre que la substància química no excedeixi 10 parts per milió (0,001%) en cafè torrat descafeïnat i en extracte soluble de cafè descafeïnat (cafè instantani). 

El clorur de metilè és un compost orgànic volàtil amb una àmplia gamma d’aplicacions industrials. A més del cafè descafeïnat, s’utilitza com a dissolvent en diversos processos de fabricació i comercials. El govern federal dels Estats Units va prohibir el seu ús com a decapant de pintura en 2019. Ara està considerant prohibir-ho gairebé per complet, tant per als consumidors com per a la indústria.

Es pot utilitzar el clorur de metilè per a l’obtenció de cafè descafeïnat a la Unió Europea?

A Europa el clorur de metilè està prohibit tant per a la comercialització com per a la producció de cafè descafeïnat, però encara hi ha un límit de 2 parts per milió 

Dissolvents alimentaris

Per què hi ha tanta preocupació amb l’ús de clorur de metilè?

Hem parlat molt de clorur de metilè, però quin és el motiu de tanta precaució? Doncs bé, la causa radica en els possibles efectes nocius del clorur de metilè en la salut humana. Alguns estudis han demostrat que l’exposició a curt termini a aquesta substància pot danyar el sistema nerviós central. En canvi, l’exposició prolongada pot induir tumors de fetge i pulmó, així com causar mal hepàtic en general.

Existeixen alternatives per a obtenir cafè descafeïnat a partir que no incloguin el clorur de metilè?

Els mètodes alternatius que no requereixen l’ús de clorur de metilè inclouen l’ús de diòxid de carboni com a solvent per a extreure cafeïna i el procés *Swiss *Water, el qual implica remullar els grans en aigua calenta i utilitzar dissolvents orgànics en lloc de cloroform.

Per a aquells que encara volen prendre cafè descafeïnat, el consell és llegir sempre les etiquetes i optar per grans tractats amb aigua.

Dissolvents alimentaris, segurs o no? Conclusions.

En resum, els dissolvents alimentaris exerceixen un paper crucial en la indústria alimentària, permetent l’extracció de compostos naturals, la producció de colorants i aromes, i la neteja d’equips. Gràcies a la regulació estricta de l’EFSA, els consumidors poden estar segurs que els aliments que consumeixen són segurs i compleixen amb els estàndards de qualitat establerts.

Si tens dubtes, o necessites assessorament sobre qualsevol qüestió sobre dissolvents o la seguretat alimentària de qualsevol aliment pots contactar amb nosaltres.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt

Vols 10€ de descompte per a qualsevol dels nostres cursos?

Subscriu-te i t’ho enviarem per utilitzar a la teva propera compra.