Els ous criats fora de les gàbies estan guanyant popularitat a Hong Kong, què està passant?

Els consumidors de Hong Kong exigeixen cada vegada més ous criats fora de les gàbies. En els darrers anys, els hàbits de consum a Hong Kong s’han orientat cap als ous en llibertat, un tipus de producció d’ous on la gallina té una millor qualitat de vida.

Per contextualitzar el tema, un ou sense gàbia és un ou que prové d’una gallina que viu en un estable tancat o de costats oberts amb espai per passejar. Els ous sense gàbia provenen de gallines que viuen a granges on viu, en el cas dels Estats Units d’Amèrica, una de cada quatre gallines ponedores. Les aus no estan confinades en gàbies i es poden moure lliurement, cosa que ajuda a mantenir-los en un estat de benestar animal.

Un estudi realitzat per Lever estima que, el 2025, la demanda del mercat d’ous sense gàbia augmentarà respecte als nivells actuals de 70 milions d’ous a l’any en diversos sectors:

·         Indústria al detall: 43 milions d’ous sense gàbia.

·         Restaurants i cafeteries: 5,5 milions d’ous sense gàbia.

·         Indústria de béns de consum: 1,5 milions d’ous sense gàbies.

·         Indústria de serveis alimentaris: 3 milions d’ous sense gàbies.

·         Indústria hotelera: 17 milions d’ous sense gàbies.

La pregunta és: Passarà el mateix a la resta del món i al nostre entorn?

Beneficis de seguretat alimentària dels ous criats fora de les gàbies, qualitat i benestar animal

L’estudi mostra que el 2025, la demanda del mercat d’ous criats sense gàbies augmentarà a 1,6 milions d’ous per dia, un augment substancial del nivell actual de 800.000 ous per dia. Lever assenyala que, encara que el cost i el preu de compra dels ous sense gàbia és més alt que el dels ous engabiats, els beneficis percebuts de seguretat alimentària, qualitat i benestar animal dels ous sense gàbia estan impulsant aquesta demanda.

L’augment del consum d’ous criats fora de les gàbies: una tendència mundial

Demanda d’ous sense gàbies a la Xina

A la Xina es preveu que la demanda d’ous sense gàbies augmenti 1.500 milions d’ous per any per al 2025, gràcies als compromisos de sostenibilitat empresarial existents. Cal tenir en compte les dimensions del mercat xinès, que és enorme, i les possibilitats.

FoodTalks, l’agència de mitjans de menjar xinès, juntament amb Lever China van realitzar una enquesta a consumidors xinesos per conèixer més sobre la comprensió dels clients sobre els ous de gallines camperes, la motivació de compra i la sensibilitat al preu.

L’enquesta, amb un total de 739 respostes, va revelar que:

·         el 93% dels enquestats ‘va estar d’acord’ o ‘totalment d’acord’ que les gallines ponedores haurien de gaudir de la llibertat de moviment

.         el 75% dels consumidors va dir que estaria més disposat a patrocinar o consumir en negocis que només usen ous sense gàbia, inclosos restaurants, supermercats i marques d’aliments envasats.

·         El 87% dels enquestats va dir que creu que els ous sense gàbia tenen avantatges per a la seguretat i la qualitat dels aliments i estan disposats a pagar un preu més alt.

·         El desig més gran de les empreses d’usar ous sense gàbia va provenir dels enquestats més joves, dels quals el 46% estava disposat a gastar un 25% més per comprar ous sense gàbia als supermercats, i un 40% addicional estava disposat a gastar un 10% més.

el 93% de los encuestados 'estuvo de acuerdo' o 'totalmente de acuerdo' en que las gallinas ponedoras deberían disfrutar de la libertad de movimiento el 75% de los consumidores dijo que estaría más dispuesto a patrocinar o consumir en negocios que solo usan huevos sin jaula, incluidos restaurantes, supermercados y marcas de alimentos envasados. El 87% de los encuestados dijo que cree que los huevos sin jaula tienen ventajas para la seguridad y la calidad de los alimentos y están dispuestos a pagar un precio más alto por ellos. El mayor deseo de las empresas de usar huevos sin jaula provino de los encuestados más jóvenes, de los cuales el 46% estaba dispuesto a gastar un 25% más para comprar huevos sin jaula en los supermercados, y un 40% adicional estaba dispuesto a gastar un 10% más.
Photo by Heather Ford on Unsplash

La demanda d’ous sense gàbies a Hong Kong i Àsia sembla que continuarà, i els experts prediuen que la tendència continuarà. Tot plegat fa que nombrosos proveïdors d’aliments a la regió com, per exemple, la cadena KFC, s’ha compromès a comprar només ous lliures de gàbies. Burger King també va anunciar que utilitzarà només ous no engabiats en els propers anys al mercat xinès.

Europa, Estats Units i altres països.

Als països europeus, durant els darrers 20 anys, la proporció d’ous de gallines sense gàbia va passar del 10% a més del 50% de tots els ous produïts. Als EUA, durant els darrers 10 anys, la proporció d’ous de gallines sense gàbia va passar del 4% a més del 30% i es preveu que superi el 50% per al 2025. Al Brasil, també està augmentant, acostant-se al 50%.

Per si això fos poc, i parlant en termes de seguretat alimentària dels ous, que és el que nosaltres dominem, l’EFSA, Agència Europea de Seguretat Alimentària, va realitzar un estudi de 5.000 granges a 24 països i va informar que, en comparació amb les granges sense gàbies, les granges amb gallines confinades en gàbies tenien 25 vegades més probabilitats d’estar contaminades amb ceps clau de salmonel·la . Cal no oblidar el brot que va afectar diversos països de la Unió Europea el 2016. L’informe també recalca que els ous de gallines sense gàbies també són més rics en nutrients.

A l’Informe EggTrack es va assenyalar que 156 de 219 (71%) empreses rastrejades a tot el món estan informant sobre avenços en els seus compromisos sense gàbies. Això és un augment del 63% el 2020, i significa que les cadenes de subministrament de les empreses que han informat d’avenços ara es troben en una mitjana del 79,35% sense gàbies, informa Compassion in world farming.

Espanya no n’és una excepció.

L’any 2020 hi havia 1.340 granges de producció d’ous a Espanya i 47,1 milions de gallines ponedores. El 78% de gallines de les granges espanyoles estan allotjades en gàbies condicionades, el 13% en granges a terra, el 8% són gallines camperes i l’1,4% ecològiques. Les granges espanyoles en sistema en gàbia són el 35% del total, les de terra el 19%, les camperes el 32% i les ecològiques el 14%.

La producció d’ous es reparteix per tota la geografia espanyola, encara que destaquen Castella-la Manxa i Castella i Lleó com a principals regions productores, amb un 26% i un 16% del cens de ponedores. Els segueixen Aragó, la Comunitat Valenciana i Catalunya. La producció d’ous el 2020 va ser de 1.256 milions de dotzenes, amb una facturació de 1.154 milions d’euros.

TAULA

Els ous espanyols i el mercat exterior

En els darrers 10 anys Espanya exporta entre un 15% i un 20% dels ous de taula que produeix. Les exportacions del gener al desembre del 2020 van sumar unes 138.934 tones d’ous i ovoproductes venudes al mercat intracomunitari i 43.090 es van vendre a països tercers.

La qualitat sanitària de la producció espanyoles i la competitivitat dels nostres preus han estat impulsors importants del comerç exterior d’ous. És a dir, la seguretat alimentària dels ous ven.

Un dels punts clau per a xifres d’exportació tan exitoses és, sens dubte, la seguretat alimentària i els alts estàndards de qualitat dels ous originaris d’Espanya.

Si t’interessa saber com podem ajudar que el teu negoci creixi, Contacta’ns!

Visita el nostre lloc web per obtenir més informació sobre els nostres serveis.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt

Vols 10€ de descompte per a qualsevol dels nostres cursos?

Subscriu-te i t’ho enviarem per utilitzar a la teva propera compra.