10 regles bàsiques de seguretat alimentària per al manipulador d’aliments

Si ets cambrer, cuiner, encarregat de la compra en una cafeteria, regentes el negoci o realitzes qualsevol altre tipus de treball en un establiment hostaler, hauries de tenir sota control tots els aspectes relacionats amb la seguretat alimentària. Aconseguir controlar la seguretat de l’aliment no només és una bona manera de treballar i mantenir la salut intacta, sinó una necessitat i una obligació per a tots els manipuladors d’aliments. Si no és el teu cas, però cuines a casa i et preocupa la seguretat alimentària de la teva família també hauries de llegir aquesta entrada.seguretat alimentària

En la nostra última entrada del blog vam donar consells per convertir el teu restaurant en el millor començant per la seguretat alimentària. En aquest blog ens importa molt el tema, recordeu que al seu dia ja vos vam donar 10 requisits clau per a la formació dels manipuladors d’aliments. No volem semblar pesats ni reiteratius, però parlem de conceptes bàsics que es poden i s’han d’aplicar immediatament, ja sigui a la feina o a casa, volem mantenir els clients i consumidors o a la gent que més vols fora de perill de malalties de transmissió alimentària . Malalties que són, en la majoria dels casos, evitables si se segueixen una sèrie de consells. Com en altres ocasions, intentarem sintetitzar en 10 punts bàsics.

 1. Renta’t les mans, però renta bé. Aquesta és la regla número u en seguretat alimentària. D’aquest consell ja hem parlat altres vegades al nostre blog. És evident que el rentat no pot matar la majoria dels patògens dels aliments, especialment els virus, però a la pràctica acaba amb la majoria dels microbis, deixant les mans prou netes per manipular aliments. Per obtenir els millors resultats, renta les mans amb aigua calenta i sabó durant uns 30 segons abans i després de manipular els aliments.
 2. Regla de les 2 hores: Aprofitarem el número dos d’aquesta llista per referir-nos a la regla de les 2 hores: Les sobres, aliments peribles i aliments preparats han de ser refrigerats o congelats dins de les dues hores immediates a la seva preparació o generació. A més a més, els aliments comencen a fer-se malbé o s’estimula el creixement microbià. Mai deixes aquests aliments a temperatura ambient. El banc de la cuina no és cap lloc per deixar els aliments. Només el temps estrictament necessari.
 3. Sempre cuina els aliments a la temperatura interna correcta. Utilitza un bon termòmetre d’aliments per comprovar la cocció, vos recomanem llegir aquesta entrada. Si no tens un termòmetre a la mà, ací hi ha alguns consells sobre com comprovar visualment per intuir si els aliments estan ben cuinats:
 • La majoria de les carns (porc, vedella, pollastre) es tornen blanques a l’interior quan estan completament cuites. Si la carn segueix sent rosada o vermellosa per dins, encara està crua.
 • La majoria de la carn cuita (porc, vedella, aus de corral) eliminarà els sucs clars, no rosats, quan s’empeny.
 • Els rovells d’ou han de ser fermes i les clares d’ou han de ser opaques.
 • El vapor s’ha d’elevar dels aliments cuits.
 1. Descongela correctament: Recorda sempre descongelar els aliments a la nevera. Mai descongelar a temperatura ambient, en alguna cosa com un taulell, perquè això només fomenta la contaminació microbiana o el creixement d’organismes no desitjats.
 2. Per tallar, tot net. Tots els instruments de tall (ganivets, peladors, fins i tot tisores) i les taules de tallar s’han de rentar bé després del seu ús, especialment després d’utilitzar-los en productes d’origen animal, incloent mariscs. S’ha d’utilitzar aigua calenta sabonosa per als estris, aigua calenta amb sabó i una solució de lleixiu suau en les taules de tallar i les superfícies.
 3. Evita la contaminació creuada. En molts casos, la contaminació creuada pot evitar-se simplement no col·locant els aliments en una safata o en un plat antihigiènic que abans contenia productes o subproductes d’animals. Desinfecta el tauler o la placa rentant a fons amb els productes adequats. A l’hora de treure els residus cap al cubell de les escombraries o l’exterior del recinte segueix sempre el diagrama de flux de retirada de residus: intenta no contaminar zones netes.
 4. Emmagatzema la carn crua al prestatge més baix del frigorífic per evitar que els seus sucs caiguen sobre altres aliments contaminant. Assegura’t que la carn i la resta d’aliments estiguen ben embolicats o en un recipient segellat.Pastissería segura
 5. Utilitza tovalloles de paper, tovallons o rotlles de cuina per eixugar-te les mans, especialment després de manipular la carn crua. Si empres draps o tovalloles de mà o simplement en l’ús de tovallons: renteu-los amb freqüència, perquè són un excel·lent brou de cultiu per patògens.
 6. Renova els elements de neteja. Les esponges, fregalls i estris de neteja han de ser reemplaçats regularment. També les escombres, pals de fregar, galledes, etc. Renova, que no et faci mal.
 7. Utilitza el sentit comú. Si no saps alguna cosa, consulta o pregunta. Si necessites formació demana-, la formació continuada és una obligació per a totes les empreses i manipuladors d’aliments.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top
Cupón descuento
Suscríbete a nuestra newsletter y obtén 10 euros de descuento para cualquiera de nuestros cursos totalmente gratis. ¡No te lo pierdas!
  SUSCRIBIR
  Estoy de acuerdo con los términos y condiciones