10 requisits clau per a la formació dels manipuladors d’aliments.

En aquesta entrada et donem 10 requisits orientatius perquè et formis i tinguis el carnet de manipulador d’aliments en les millors condicions possibles i ajustat a la legalitat segons les directrius que marca AECOSAN i el Ministeri de Sanitat. Si vols pots obtenir el carnet de manipulador d’aliments amb nosaltres. Així podràs treballar en qualsevol autonomia: Andalusia, Balears, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Galícia, La Rioja, Navarra, País Basc, Astúries, Aragó, Castella – la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Comunitat de Madrid i Regió de Múrcia.

Encara que ho semble, treballar amb aliments no és una feina qualsevol. És per això que les autoritats en matèria de seguretat alimentària defineixen al manipulador d’aliments com aquella persona que per la seva activitat laboral es troba en contacte directe amb els aliments.

Una societat amb els seus manipuladors d’aliments degudament formats i preparats és una societat menys exposada als problemes derivats de la manca de seguretat alimentària: infeccions, malalties de transmissió alimentària, perjudicis sanitaris i econòmics, a part del dany que per a una marca pot ocasionar.

El 19 de febrer de 2010 es va publicar el Reial Decret 109/2010, de 5 de febrer, pel qual es modifiquen diversos reials decrets en matèria sanitària per a la seva adaptació a la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici; ia la Llei 25/2009, de 22 de desembre, de modificació de diverses lleis per a la seva adaptació a la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici.manipulador d'aliments

Entre aquests serveis es va liberalitzar la formació de manipuladors d’aliments. Hui us donem 10 claus per entendre millor els requisits i realitzar la millor formació possible per als manipuladors d’aliments i les empreses alimentàries:

• Forma’t on vulgues. El conjunt de Lleis esmentades regulen el lliure accés pel que fa a l’activitat de la formació de manipuladors d’aliments. Ja no hi ha entitats autoritzades i no autoritzades. Sempre que les empreses complim amb una sèrie de requisits podràs formar-on vulguis.

• El carnet de Manipulador d’aliments és vàlid per a qualsevol comunitat autònoma de l’estat espanyol. De la mateixa manera succeeix amb qualsevol tipus de formació alimentària (APPCC, RPHT, PCH, etc.).

• L’acreditació de la formació es podrà realitzar en qualsevol format. Sí, has llegit bé, que no et venguin motos. Sempre que es pugui acreditar que hi ha un examen, que t’inscrius al curs i que el temari s’ajusta als requisits mínims. Hi ha molt espavilat que t’ofereix examinar i després fer el curs. Et fiaries d’un col·legi que deixa examinar-se a un pare en lloc del seu fill i que el títol fos a nom del segon?

• La formació ha de ser adaptada a cada empresa alimentària segons les necessitats detectades. No és el mateix treballar en un forn que fer-ho en un magatzem hortofructícola. Vol dir això que cal un carnet de manipulador d’aliments per a cada empresa o treball que puguis exercir? No, però seria desitjable que estiguessis format adequadament en les activitats particulars de cada sector. Aquestes actuacions les duran a terme en el marc de l’autocontrol implantat a l’empresa.

• L’avaluació del treballador ha de ser contínua per part de l’empresa. S’ha de comprovar que el treballador aplica correctament les bones pràctiques de manipulació verificar que el manipulador coneix aquestes pràctiques. A més, el manipulador ha de conèixer aquells punts de control crític presents a l’empresa.

• De la mateixa manera, el control oficial d’avaluar la capacitació dels treballadors juntament amb la resta de prerequisits exigits, podent suggerir una actualització respecte a la formació dels manipuladors d’aliments. L’inspector pot creure convenient realitzar una actualització dels cursos de Manipulador d’Aliments o d’un altre tipus.

• La revisió o actualització de la formació s’ha d’orientar a la correcció de les pràctiques incorrectes d’higiene detectades, i sempre a reforçar les Bones Pràctiques d’Higiene generals i la formació específica per a cada lloc de treball.

• La planificació i l’actualització de la formació es documentarà en els programes d’autocontrol. El Pla de formació recollit en els requisits previs d’higiene i traçabilitat.

• És responsabilitat de les empreses alimentàries garantir que el seu personal està degudament format per al lloc de treball que ocupa. Qui té la responsabilitat que els seus treballadors estiguin formats i que la seva formació sigui l’adequada és l’empresa alimentària. És per això que molts empresaris sempre demanaran als nous o futurs treballadors el carnet de Manipulador d’Aliments.

• No obstant això, si estàs pensant buscar feina en el sector de l’hostaleria: bars, restaurants, pubs, sector hortofructícola, supermercats, botigues d’alimentació, etc. És millor que t’avancis. En tots els llocs et van a exigir el carnet de manipulador d’aliments i en pocs t’ho pagaran. Per un preu assequible, i sense sortir de casa, el pots obtenir.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt

Vols 10€ de descompte per a qualsevol dels nostres cursos?

Subscriu-te i t’ho enviarem per utilitzar a la teva propera compra.