Novetats i ampliació d’informació en la lluita contra el malbaratament d’aliments.

El passat 5 de març publicàvem una entrada per conscienciar i ajudar a prevenir el malbaratament d’aliments a tots els nivells. La vam titular “Lluitar contra el malbaratament d’aliments és cosa de tots”. Dies més tard rebíem un correu d’Ana Mendoza, treballadora de la Subdirecció General d’Estructura de la Cadena Alimentària, del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA). Després de llegir l’article del bloc ens va enviar informació per ampliar i corregir certes afirmacions que en ell apareixien. Com no ens sap mal rectificar i volem que estigueu el millor informats possible, publiquem aquesta entrada amb aquesta intenció. La veritat és que estem molt agraïts a Ana perquè hi ha dades i iniciatives molt interessants que vos expliquem a continuació.Malbaratament d'aliments

Des de la Subdirecció General d’Estructura de la Cadena Alimentària es porta l’Estratègia nacional “Més aliment, menys malbaratament”, que és la contribució de l’Estat espanyol per resoldre el problema global que suposa el malbaratament alimentari. Aquest projecte s’emmarca dins de les polítiques de sostenibilitat promogudes pel Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) i porta en marxa des de 2013. La seva finalitat és fomentar la transparència, el diàleg i la coordinació entre els agents de la cadena alimentària i les administracions públiques, així com desenvolupar de manera organitzada, coordinada i estructurada actuacions comunes que propiciïn un canvi real en les actituds, procediments de treball i sistemes de gestió de tots els agents de la cadena. Des dels agricultors, la indústria, manipuladors d’aliments i consumidors. Aquestes iniciatives pretenen limitar les pèrdues i el desaprofitament d’aliments, així com reduir les pressions ambientals.

Els seus cinc grans àrees d’actuació són:

  1. Realitzar estudis per conèixer el quant, el com, on i el perquè de les pèrdues i el desaprofitament d’aliments
  2. Divulgar i promoure bones pràctiques i accions de sensibilització
  3. Analitzar i revisar aspectes normatius
  4. Col·laborar amb altres agents
  5. Fomentar el disseny i el desenvolupament de noves tecnologies.

El Catàleg d’iniciatives nacionals i internacionals sobre el malbaratament alimentari és una de les actuacions que s’han dut a terme des del MAPAMA, dins l’àrea de col·laboració amb altres agents. També l’Agència espanyola de consum, seguretat alimentària i nutrició (AECOSAN) s’ha fet ressò de la publicació d’aquest catàleg, així com d’alguna altra actuació dins el marc de l’Estratègia, però el document en si ha estat elaborat des del MAPAMA. Aquí és on nosaltres vam cometre una imprecisió en la nostra entrada del 5 de març passat “Lluitar contra el malbaratament d’aliments és cosa de tots”, en no tenir en compte al MAPAMA, pel que demanem disculpes. Encara que en el fons, pensem que, vingui d’on vingui, la iniciativa és fantàstica.

Aquest document del Catàleg d’iniciatives nacionals i internacionals sobre el malbaratament alimentari el teniu disponible fent clic en aquest enllaç, així com la resta d’informes, estudis i documents generats en el marc de l’Estratègia de lluita contra el malbaratament d’aliments es troben disponibles en l’apartat del web del MAPAMA destinat a aquesta.

L’enllaç directe a tota l’estratègia ho teniu des del web www.menosdesperdicio.es On podeu conèixer més sobre l’Estratègia Espanyola, així com altres estudis sobre malbaratament alimentari a nivell europeu, o mundial.

El web, en la seva secció “Què puc fer jo?” Conté diferents apartats en funció del sector i la baula de la cadena alimentària. Trobareu Iniciatives dels productors per reduir el malbaratament d’alimentsIniciatives de la indústria transformadora per reduir el malbaratament d’alimentsIniciatives del sector de la distribució per reduir el malbaratament d’alimentsIniciatives del sector de la restauració per reduir el malbaratament d’aliments, Iniciatives de canals curts per reduir el malbaratament d’aliments però també iniciatives no només a nivell de manipuladors d’aliments i indústria alimentària, sinó que també es parla d’iniciatives destinades als consumidors.

Malbaratament d'aliments

Segons ens expliquen des del MAPAMA, actualment estan treballant en el desenvolupament del nou període d’actuació de l’Estratègia. Caldrà estar atents a les noves actuacions que es duran a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari. Des d’aquest bloc vos mantindrem informats.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top
Cupón descuento
Suscríbete a nuestra newsletter y obtén 10 euros de descuento para cualquiera de nuestros cursos totalmente gratis. ¡No te lo pierdas!
    SUSCRIBIR
    Estoy de acuerdo con los términos y condiciones