Nivells màxims de Perclorat en aliments: la UE publica el Reglament 1881/2006.

La Comissió Europea va publicar el Reglament (UE) 2020/685 de la Comissió de 20 de maig de 2020 que modifica el Reglament (CE) nº 1881/2006 pel que fa al contingut màxim de perclorat en determinats aliments (Text pertinent a l’efecte de l’EEE). Cal destacar que el Reglament 1881/2006 és el text que regula, juntament amb totes les seves modificacions posteriors, els nivells de contaminants en aliments.

Com s’arriba a establir el límit de perclorat en aliments?

Arran de l’opinió científica del Comitè d’experts designat a aquest efecte, EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM), titulada Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of perchlorate in food, in particular fruits and vegetables  (podeu descarregar aquest informe ací) la Comissió es va veure emplaçada a prendre decisions al respecte. Habitualment l’EFSA rep l’encàrrec, un panell d’especialistes treballa i emet una opinió i es treballa en base a aquest informe per legislar. Després tots els països de la Unió Europea han transposar la norma.

Raons per adoptar límits de Perclorat en aliments.

Nivells màxims de Perclorat en aliments: la UE publica el Reglament 1881/2006.

Al seu dia, la CONTAM va establir una ingesta diària tolerable de Perclorat de 0,3 micrograms per quilogram de pes corporal a el dia, tenint en compte la inhibició de la captació tiroïdal de iode en adults sans. La contam va arribar a la conclusió que l’exposició alimentària crònica al perclorat estimada en l’actualitat pot afectar, en particular, als grans consumidors en els grups més joves de la població que presentin una manca de iode lleu o moderada. A més, és possible que l’exposició de curta durada al perclorat estimada en l’actualitat sigui motiu de preocupació en el cas dels lactants alimentats amb llet materna i dels nens petits amb baixa ingesta de iode.

Després d’establir aquesta ingesta diària tolerable de Perclorat, CONTAM va recomanar que els Estats membres recopilaran dades addicionals sobre la presència de perclorat en els aliments a Europa, especialment en el cas de les hortalisses, els preparats per a lactants, la llet i els productes lactis, per tal de reduir més encara l’incertesa en l’avaluació del risc. Aquest procés és l’habitual quan s’estableixen els límits.

CONTAM va examinar les conclusions de l’informe sobre el perclorat en els aliments en el seu 87ª reunió plenària, celebrada al novembre de 2017, i va observar una correspondència substancial dels nivells d’exposició estimats en el dit informe amb els estimats en el dictamen de la contam el 2014. Tenint en compte la ingesta diària tolerable prèviament establerta de 0,3 mg / kg de pes corporal al dia, la contam va confirmar la conclusió que l’exposició crònica i de curta durada al perclorat existent en l’actualitat pot ser motiu de preocupació per a la salut humana. Això va provocar que es prengués la decisió de legislar.

 

Què diu el Reglament 2020/685?

El resum del Reglament 2020/685 és:

 • Que l’annex del Reglament 1881/2006 es modifica pel que fa al Perclorat.
 • Els productes alimentaris enumerats a l’annex del Reglament que s’hagin comercialitzat legalment abans de l’1 de juliol de 2020 es poden seguir comercialitzant fins a la seva data de consum preferent o de caducitat.
 • El present Reglament entrarà en vigor als vint dies de la seva publicació al Diari Oficial de la Unió Europea. És aplicable a partir de l’1 de juliol de 2020.

Quins són els límits de Perclorat en aliments?

Els que t’exposem en la taula i et relatem:

 • Fruites i hortalisses: màxim 0,05 mg / kg.
 • Excepte Curcubitaceae i col arrissada: màxim 0,10 mg / kg.
 • Hortalisses de fulla i herbes: màxim 0,50 mg / kg.
 • Te (Camellia sinensis) sec. infusions d’herbes i fruites dissecades: màxim 0,75 mg / kg.
 • Preparats per a lactants, preparats de continuació i aliments per a usos mèdics especials destinats als lactants i nens de curta edat, i preparats per a nenspetits:màxim 0,01 mg / kg.
 • Aliments infantils: màxim 0,02 mg / kg.
 • Aliments elaborats a base de cereals: màxim 0,01 mg / kg.

 

Nivells màxims de Perclorat en aliments: la UE publica el Reglament 1881/2006.

En què m’afecta el Reglament 2020/685 i els límits de perclorat si tinc una negoci alimentari?

Si tens un negoci en la indústria alimentària, restauració, etc. has de tenir present les següents consideracions:

 • Hauràs establir controls a l’entrada de productes.
 • Incloure aquests límits en l’homologació de proveïdors per a aquest tipus de productes.
 • Controls analítics si has de verificar aquests productes.

Si necessites ajuda amb aquestes tasques o altres pots contactar amb nosaltres. Som experts en ajudar a negocis com el teu.

 

¿Com a consumidor, m’he de preocupar pel Perclorat?

No, com veus les autoritats europees estan preocupades i ocupades en controlar aquests nivells. Els efectes en la salut es donarien, de manera hipotètica, en consums prolongats de productes amb nivells elevats de perclorat. Pel que no sembla molt probable. Tot i així, establint aquestes mesures de control, has d’estar tranquil.

 

Photo by CDC on Unsplash

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Shopping Cart
Scroll to Top
Cupón descuento
Suscríbete a nuestra newsletter y obtén 10 euros de descuento para cualquiera de nuestros cursos totalmente gratis. ¡No te lo pierdas!
  SUSCRIBIR
  Estoy de acuerdo con los términos y condiciones