Organitza el teu frigorífic. Consells per a la seguretat alimentària a les neveres de casa teva i del teu restaurant.

21 de febrer 2018
Publicat per José Sendra Lillo
 • Molts dels nostres lectors sou professionals del sector alimentari, manipuladors d'aliments de qualsevol índole (cambrers, operaris en la indústria alimentària, cuiners, etc.). Però, afortunadament, la nostra audiència no només està formada de treballadors del sector agroalimentari, són molts els lectors, amics personals o no, que no tenen cap vincle amb la indústria o l'hostaleria i que també es preocupen per la seguretat alimentària a casa seva. Són gent sabuda que coneix perfectament la relació entre mantenir unes correctes pràctiques d'higiene i manipulació d'aliments i la salut de les seves famílies, i això, amics, són paraules majors.
Organitza el teu frigorífic. Consells per a la seguretat alimentària a les neveres de casa teva i del teu restaurant.

Molts dels nostres lectors sou professionals del sector alimentari, manipuladors d'aliments de qualsevol índole (cambrers, operaris en la indústria alimentària, cuiners, etc.). Però, afortunadament, la nostra audiència no només està formada de treballadors del sector agroalimentari, són molts els lectors, amics personals o no, que no tenen cap vincle amb la indústria o l'hostaleria i que també es preocupen per la seguretat alimentària a casa seva. Són gent sabuda que coneix perfectament la relació entre mantenir unes correctes pràctiques d'higiene i manipulació d'aliments i la salut de les seves famílies, i això, amics, són paraules majors.

Avui hem preparat una entrada curta però clarificadora perquè sapigueu com organitzar la nevera i, sobretot, com mantenir l'ordre i la seguretat alimentària.

 10 consells per gestionar adequadament la nevera.

 1. En fer la compra i omplir el teu frigorífic mantingues separats la carn vermella, la carn d'au i els peixos crus dels altres aliments. En la nevera, guarda la carn vermella, la carn d'au i el peix crus sota dels aliments cuinats o llestos per al consum per evitar la contaminació creuada. Per què? Són els aliments més sensibles a la transmissió de malalties de transmissió alimentària. Recordeu que fa poc us parlem dels perills del pollastre cru o poc cuinat, així com de les malalties de transmissió alimentària.
 1. Guarda els aliments en recipients amb tapes per evitar el contacte entre els crus i els cuinats. Això s'aplica a qualsevol aliment. En el cas de les fruites o hortalisses, tapa aquelles que ja no tinguin part de la pell o escorça.
 2. Per a l'emmagatzematge adequat dels aliments a la nevera que et comentem en el punt anterior fa servir sempre recipients adequats d'ús alimentari. En la indústria alimentària, i a casa teva hauria de ser igual, només estan autoritzats envasos, embalatges i recipients d'ús alimentari. Fets de materials aptes per a l'alimentació, per definir-los d'una manera general, encara que us en parlarem en properes entrades. Són exemples de materials i envasos aptes per a alimentació: film alimentari, tàper amb el símbol d'apte per a alimentació o un altre tipus de protecció similar que eviti que els aliments estiguin "a l'aire" dins de la nevera, una cosa que podria provocar que emanessin
 1. Renta els plats que hagin estat en contacte amb aliments crus i utilitza un plat net per als aliments cuinats. Aplica el sentit comú, sento repetir-me, però utilitzar plats nets cada vegada que canviïs d'activitat o d'aliment és una idea que has de gravar a foc en la teva ment.
 2. Aplica el criteri FIFO. Les sigles FIFO provenen de l'anglès First in first out (el primer a entrar ha de ser el primer a sortir). Es tracta d'un terme emprat en l'argot de la inversió borsària i ve a significar que el primer que entra és el primer que surt. És a dir: apliqueu novament el sentit comú, que el primer que entri en la nevera, per data, sigui el primer a sortir. Per a això, és interessant controlar l'estoc i realitzar un control de tant en tant de les existències emmagatzemades.
 1. Gestiona adequadament les dates de consum preferent o de caducitat. Ací es torna a demanar sentit comú, un aliment que ha superat la seva vida útil és una bomba de rellotgeria, encara que estigui a la nevera. Controla i revisa periòdicament les dates de caducitat o de consum preferent dels aliments que tens a la teva nevera.
 2. No omplis excessivament la nevera. Omplir la nevera té diversos riscos: augmenten les possibilitats de contaminació creuada.
 3. Guarda les distàncies de seguretat amb les parets de la nevera. Evitaràs brutícia, compliràs amb la normativa, l'acumulació de gel i el degoteig serà menor i els teus aliments estaran més segurs. Et semblen poques les raons per no deixar els aliments enganxats a la paret de la nevera?
 4. Recorda incloure els frigorífics en el pla de neteja i desinfecció i manteniment preventiu. Ja en parlarem d'aquest tema més en profunditat, però, tant si ens referim a una llar com si parlem d'una empresa del sector agroalimentari o a un restaurant, les neveres i frigorífics són part fonamental del pla de neteja i desinfecció. No es netegen soles. Així que llegeix correctament les instruccions i realitza la neteja adequada. El mateix succeeix amb el pla de manteniment preventiu. Tots els elements d'una empresa agroalimentària o d'un bar o restaurant han d'estar recollits en el pla de manteniment preventiu.
 1. Vigila les capes de gel de la teva nevera. El gel és un enemic del funcionament de tots els equips frigorífics. Tot i que la majoria de les neveres de les llars ja incorporen sistemes que eviten que el gel s'acumuli, no és estrany que, de tant en tant, es produeixin

 

On col·loquem cada aliment dins de la nevera?

 • En els prestatges superiors procura situar els aliments que ja han estat cuinats prèviament. Aquest és el cas de sobres, conserves a meitat ús del total de l'envàs, semielaborats o matèries primeres cuinades a l'espera de processar, etc. És a dir, el típic tarrito
 • Al centre: productes lactis (iogurts, formatges ...), ous i embotits.
 • En els prestatges inferiors: aliments crus i peribles (com carns i peixos) i productes en descongelació, en envasos tancats i amb reixetes inferiors perquè no estiguin en contacte amb els líquids que desprenen.
 • En els calaixos inferiors del frigorífic: situa les fruites i hortalisses sense rentar. El rentat s'ha de produir just abans del cuinat o consum.
 • A la porta: begudes, margarines, salses, etc. Si bé és cert que hem comentat que els ous es guarden en la part central, a la part superior de la nevera també es poden situar els ous. Part inferior de la porta: begudes.

 

Organitza el teu frigorífic. Consells per a la seguretat alimentària a les neveres de casa teva i del teu restaurant.

Per acabar d’il·lustrar aquest darrer punt vos deixem un vídeo de 2012 per a manipuladors d’aliments, que manté la seua vigència, del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sobre “Manipulació d’aliments. Col·locar amb seguretat” els aliments a la nevera. Esperem que vos siga d’utilitat.